Sebuah keluarga Muslim di AS ini berhenti solat di sebuah perhentian rehat, kemudian mereka didatangi oleh seorang lelaki berkulit putih yang bersenjata. Apa yang terjadi selepas itu sangat meruntun jiwa. Ikuti kisah berikut.

Sharing is caring!

Sebuah keluarga Muslim di AS ini berhenti solat di sebuah perhentian rehat, kemudian mereka didatangi oleh seorang lelaki berkulit putih yang bersenjata. Apa yang terjadi selepas itu sangat meruntun jiwa. Ikuti kisah berikut.

Peningkatan kebencian terhadap Muslim di negara-negara Barat semakin meningkat hari ke hari. Baru-baru ini terjadi insiden serangan keganasan di London, di mana penyerang non-Muslim telah melanggar jemaah masjid sehingga menyebabkan kematian dan kecederaan.

Dilaporkan, di Austria, serangan akibat daripada Islamofobia sepanjang 2016 telah meningkat 62 peratus jika dibandingkan dengan tahun sebelumnya. Keadaan parah itu semakin mencetuskan kebimbangan di kalangan Muslim yang tinggal negara itu.

Namun, syukur kerana masih ada lagi non-Muslim yang masih menghormati dan menyayangi sesama kita. Ternyata bukan semua non-Muslim membenci umat Islam. Seperti disiarkan laicikang.com dari ilmfeed.com, berlaku satu kejadian di mana keluarga Muslim di AS ini didatangi oleh seorang lelaki berkulit putih yang bersenjata. Apa yang terjadi selepas itu sangat meruntun jiwa. Ikuti kisah di bawah.

Ketika saya dan keluarga memandu melalui jalan bandar Pennsylvania, telah tiba waktunya untuk solat, tetapi kami tidak dapat mencari mana-mana masjid berhampiran. Jadi, kami berhenti di perhentian rehat untuk solat. Dengan 5 orang dan hanya 2 sejadah, kami yang lain menunggu giliran di sebelah, namun terkejut apabila seorang lelaki berkulit putih tiba-tiba mendekati kami.

Saya bersedia untuk terima kata-kata yang penuh kebencian seperti biasa, “Kembali ke negara kamu”, atau pelbagai lagi yang lain, bayangkan alangkah terkejut saya apabila saya mendengar lelaki itu berkata “Saya akan terus menjaga kamu semua ketika kamu solat. Jika ada sesiapa tidak menghormati kamu, atau mengganggu kamu, saya akan berada di sini. Saya bersenjata. ”

Saya memandang ke atas hampir tidak percaya terhadap lelaki dengan mata biru terang ini, yang kelihatan seperti dia dari filem ganas barat, dan mengucapkan terima kasih kepadanya. Dia hanya menggelengkan kepalanya sambil berkata, “Ini adalah masa yang sangat teruk kita tinggal”. Dia kemudiannya menjadi pengawal pada kami ketika kami solat, senjata api menonjol pada pinggangnya, dengan hati-hati mengawasi semua arah.

Kami solat dengan fikiran tenang, dan ketika kami mengucapkan terima kasih kepadanya setelah kami selesai, dia membalas, “Sungguh memalukan bahawa saya perlu melakukan ini. Saya harap ia tidak perlu seperti ini. ”

Selepas beberapa minggu yang lalu insiden van melanggar kumpulan pejalan kaki di hadapan masjid, serangan kekerasan ke atas umat Islam, pembunuhan secara membabi buta, itu adalah satu pertemuan yang sangat luar biasa. Ia juga merupakan satu peringatan kenapa saya masih mempunyai harapan di negara saya, di mana kamu sentiasa dapat mencari orang yang baik.

Dan tidak terhingga, terima kasih yang tidak berkesudahan kepada Tuhan yang menghantar bantuan-Nya apabila kamu memerlukannya. Allah bersama kamu apabila kamu terus mengamalkan kepercayaan kamu walaupun berasa tidak selamat, walaupun berasa seperti sasaran berjalan. Dan kesabaran kamu tidak akan sia-sia.

……………………………………………..

[ Artikel Trending di Bawah ]

ANAK MELAYU DIANTARA 10 MANUSIA BERTUAH MEMILIKI MATA TERCANTIK DI DUNIA.. DASYATTT,SIAPA LAH ANAK MELAYU YANG BERTUAH TU…

Seluruh anggota tubuh badan kita adalah nikmat dan kurniaan dari Allah swt. Segala yang kita punya hanyalah pinjaman semata-mata. Ada orang yang dilahirkan dengan kecantikan yang susah untuk ditandingi. Ada yang dilahirkan tak cukup sifat,semuanya atas kehendak dan izin Allah.

Tapi 10 manusia ini bertuah kerana dilahirkan dengan sepasang mata yang pastinya buat kita terpegun melihat kebesaran Allah. Tak perlu pakai contact lens pun!

Adik Afgan
Sepasang anak mata yang berwarna hijau ini adalah milik kepada seorang kanak-kanak yang berasal daripada Afganistan.

 

Sharbat Gula
Gambar yang pernah mencetuskan fenomena apabila gambar gadis ini telah dijadikan sebagai penghias muka depan majalah National Geographic pada tahun 1985.

Jane Doe
Meskipun terkenal di seluruh dunia, namun identiti kepada pemilik sepasang anak mata yang cantik ini gagal untuk dikenalpasti.

Anak Pakistan
Kanak-kanak yang baru berusia enam tahun ini berasal yang berasal daripada Pakistan dikatakan cukup bertuah kerana meskipun dilahirkan di dalam keluarga yang miskin, beliau telah diberikan kelebihan untuk memiliki sepasang anak mata yang menawan.

Anak Benggali
Di tempat kelahirannya, kanak-kanak perempuan ini cukup popular kerana memiliki sepasang anak mata yang berwarna hijau. Tidak cukup dengan itu, bulu matanya yang panjang dan melentik itu turut membuatkan ramai orang tertawan.

Anak India
Pemilik kepada sepasang anak mata yang berwarna turquoise ini berasal daripada India pernah mencetuskan fenomena apabila gambar beliau menjadi tular di internet pada suatu ketika dahulu.

Si comot yang cantik
Gambar kanak-kanak perempuan yang baru berusia 2 tahun ini pernah menjadi tular suatu ketika dahulu. Meskipun kelihatan comot dan tidak terurus seperti kanak-kanak sebayanya yang lain, namun, kecantikan anak mata yang dimiliknya membuatkan ramai yang tertawan.

Awang hitam
Berbeza dengan anak-anak orang hitam yang lain, kanak-kanak lelaki ini memiliki anak mata yang berwarna kebiruan seperti warna anak mata milik kanak-kanak orang putih.

Anak Melayu
Gara-gara memiliki sepasang mata berwarna biru, seorang kanak-kanak lelaki melayu mencuri perhatian umum sehingga mendapat ancaman daripada kawan-kawannya.

Kamarul Hisham Mustaffa, 9, mengakui ramai orang tersalah anggap dirinya memakai kanta lekap hingga ada yang mahu mencungkil matanya.

“Syukur saya dianugerahkan keistimewaan ini.

“Tetapi ada kawan yang mahu korek mata saya sebab mereka sangka saya memakai kanta lekap.

“Malah mereka panggil saya dengan nama mata guli,” katanya.

Kamarul yang masih bersekolah di Sekolah Kebangsaan Mempagar, Beufort, Sabah, itu merupakan anak bongsu daripada tiga beradik.

Keunikan itu diwarisi daripada ibunya, Rosdah Abdullah, 47, yang berdarah kacukan Melayu, Brunei dan Pakistan.

Ibunya bagaimanapun memiliki warna mata biru pada sebelah kanan dan hitam di bahagian kiri.

“Selain ibu, kakak sulung saya (Nurul Syafiqa, 17) juga memiliki warna mata sama manakala ayah (Mustaffa Kamal, 48) dan abang mempunyai mata warna hitam,” tambahnya.

Ada Kawan Mahu Korek Mata Saya – Budak Beufort Mata Biru

sumber: taikotai / kosmo

Sharing is caring!